Här sitter jag i fåtöljen och tittar på idol, så väl man kan koncentrera sig när man samtidigt skriver blogg. Så trött efter en heldag i skolan. Världens sötaste pensionerade professor föreläste, jordnära och varm var intrycket jag fick under de tre timmar hon spenderade med oss.
I helgen tog jag mig äntligen tid att göra det jag har varit riktigt nyfiken på länge. Dock har det inte blivit av då detta innebär en del planering och inte bara ett spontant infall eller "vad-ska-vi-äta-till-middag-om-max-en-timma?". Jag pratar såklart om Pulled pork! Den här gången hade jag bestämt mig och såg alltså till att åka och handla på förmiddagen, tänka över om det var något annat som absolut krävde ugnen under dagen och sedan sätta igång. Fast det krävs väldigt mycket tid är det egentligen hur simpelt som helst och efter 10 minuters förberedelse var själva arbetet klart och köttet stod i ugnen. I de allra flesta recept är det fläskkarré som föreslås men då vi hade picnicbog liggandes i kylen var det denna som fick lov att anta skepnad som fläskkarré denna gång vilket fungerade hur bra som helst. Visserligen utan referensram eftersom jag aldrig ätit detta tidigare men ändock.
Jag tog en "enkel" väg och inspirerades av "Mat-Tinas" recept och använde färdig bbq-sås. Receptet följer...
Pulled pork
Till cirka 8 personer
2 kg picnicbog
1 flaska Sweet Baby Ray's Honey BBQ Sauce
1,5 msk paprikapulver
4 krm cayennepeppar
Olivolja
Salt och peppar
Ringla olivolja i botten på en ugnsfast form med tillhörande lock, jag använde en gjutjärnsgryta. Dela köttet i två eller tre delar. Salta och peppra dessa och lägg ner i formen/grytan. Blanda bbq-sås, paprikapulver och cayennepeppar och pensla på det på köttet. Lägg på locket och placera i ugnen på 110 grader. Låt stå i ca 7-8 timmar. Dra sedan sönder köttet ordentligt med en gaffel och blanda med bbq-såsen/vätskan i grytan. Smaka av och krydda lite extra med ovanstående kryddor om det känns nödvändigt.
Servera sedan med valfria tillbehör. Jag serverade i "tacos-form" i tortillabröd med rostad majs, finstrimlad isbergssallad, gurka, avokado, rödlök och lätt crème fraîche smaksatt med vitlök och svartpeppar.
Riktigt gott och uppskattat bland familjen som fick utgöra middagsgäster till mitt experiment. Rekommenderas verkligen och kändes som en modern och uppiffad version av fredagstacosen (om det inte vore så att det tar sån enorm tid).
Hoppas det smakar!
Kram Sofia



Inga kommentarer:
Skicka en kommentar